Днес Европейската комисия представя Европейската стратегия за полагане на грижи, за

...
Днес Европейската комисия представя Европейската стратегия за полагане на грижи, за
Коментари Харесай

Европейската комисия представи обещаната Стратегия за полагането на грижи

Днес Европейската комисия представя Европейската тактика за полагане на грижи, с цел да се обезпечат качествени, финансово допустими и налични услуги за полагане на грижи в целия Европейски съюз и да се усъвършенства ситуацията както на получателите на грижи, по този начин и на хората, които се грижат за тях, професионално или неофициално. Стратегията се съпътства от две рекомендации към страните членки относно преразглеждането на задачите от Барселона по отношение на образованието и грижите в ранна детска възраст и относно достъпа до висококачествени дълготрайни грижи на налични цени.                     
Висококачествени, финансово допустими и налични услуги
Финансово допустимите и достъпни висококачествени услуги за полагане на грижи оферират ясни изгоди за всички възрасти. Участието в образованието в ранна детска възраст има позитивно влияние върху развиването на детето и спомага за понижаване на риска от обществено изключване и беднотия, в това число по-късно в живота. Дългосрочните грижи дават опция на хората, които заради напреднала възраст, заболяване и/или увреждания зависят от помощ за ежедневни действия, да запазят своята автономия и да живеят почтено. За доста хора обаче тези услуги към момента не са финансово допустими, налични или налични.

Инвестирането в грижи е значимо за привличането и задържането на гении в бранша на грижите, който постоянно се характеризира с сложни условия на труд и ниски заплати, както и за превъзмогване на дефицита на работна ръка и за осъществяване на икономическия капацитет и капацитета за основаване на работни места в бранша.

Инвестирането във висококачествени грижи значи също по този начин възстановяване на присъединяване на дамите на пазара на труда и равенството сред половете, по-специално разликите в заплащането и пенсиите на дамите и мъжете. Жените към момента носят главната тежест на отговорностите за полагане на грижи, като 90 % от формалната работна мощ в региона на полагане на грижи се състои от дами, а 7,7 милиона дами са без работа заради отговорностите, свързани с полагането на грижи.  

За справяне с тези проблеми Комисията предлага съответни дейности за подкрепяне на страните членки при увеличението на достъпа до висококачествени и финансово допустими услуги за полагане на грижи, като в същото време подобрят изискванията на труд и равновесието сред професионалния и персоналния живот на лицата, полагащи грижи.
Финансово допустими обучение и грижи в ранна детска възраст
Комисията предлага страните членки да преразгледат задачите от 2002 г., наричани още „ задачите от Барселона “, по отношение на образованието и грижите в ранна детска възраст, с цел да се ускори присъединяване на дамите на пазара на труда. Настоящите цели приканват страните членки да обезпечат детски заведения за 33 % от децата на възраст под 3 години и за 90 % от децата от 3-годишна възраст до наложителната възраст за започване на учебно заведение. Комисията предлага да се дефинират нови амбициозни, само че реалистични цели, така че до 2030 г.:
най-малко 50 % от децата на възраст под 3 години да бъдат включени в обучение и грижи в ранна детска възраст;най-малко 96 % от децата на възраст сред 3 години и началната възраст за наложително начално образование да бъдат включени в системата на образованието и грижите в ранна детска възраст, както към този момент беше контрактувано в рамката на европейското пространство за обучение.Комисията предлага също по този начин, наред с другото, страните членки:да подсигуряват, че услугите за полагане на грижи за деца са финансово допустими, налични и с високо качество, като са налични както в градските, по този начин и в селските или в необлагодетелстваните райони;да вкарат законно право на обучение и грижи в ранна детска възраст, в идеалния случай без разлика сред края на платения отпуск по фамилни аргументи и законното право; да вкарат целенасочени ограничения за обезпечаване и увеличение на присъединяване в образованието и грижите на деца в неравностойно състояние, с увреждания или със специфични потребности, с цел да се отстрани разликата с останалите деца;да прегледат броя на часовете, които децата прекарват в детски заведения („ времева активност “), и да подсигуряват, че грижите за деца са разполагаем за интервал, който разрешава на родителите да се ангажират с платена работа по логичен начин; ида предизвикват равното шерване на грижите за децата сред родителите посредством битка със стандартите, свързани с пола, и поддръжка за схеми за работно време, съобразени с потребностите на фамилията.Дългосрочни грижи
Комисията предлага на страните членки да изготвят национални проекти за деяние, с цел да създадат грижите в Европейски Съюз по-достъпни, финансово по-приемливи и с по-добро качество за всички, да вземем за пример посредством:
гарантиране, че дълготрайните грижи са навременни, всеобхватни и финансово допустими, което дава опция за заслужен стандарт на живот на хората, нуждаещи се от дълготрайни грижи;увеличаване на предлагането и съчетанието от услуги за дълготрайни грижи (домашни грижи, грижи в общността или в заведения за здравни грижи), унищожаване на териториалните разлики в достъпа до дълготрайни грижи, въвеждане на налични цифрови решения при даването на услуги за полагане на грижи и гарантиране, че услугите и заведенията за дълготрайни грижи са достъпни за хората с увреждания;осигуряване на висококачествени критерии и стандарти за предоставящите дълготрайни грижи;оказването на поддръжка за лицата, полагащи неофициални грижи, които постоянно са дами и родственици на получаващите грижи, посредством образование, съвещания, психическа и финансова подкрепа; имобилизиране на адекватно и трайно финансиране за дълготрайни грижи, в това число посредством потребление на средства от Европейски Съюз.Справедливи условия на труд и образование за личния състав, полагащ грижиЗа да се подобрят изискванията на труд и да се привлекат повече хора, по-специално мъже, в бранша на грижите, на страните членки се предлага:да насърчават колективното договаряне и обществения диалог с цел възстановяване на заплатите и изискванията на труд;да осигуряват най-високи стандарти за здравословни и безвредни условия на труд;да разработят програми за продължаващо обучение и обучение за лицата, полагащи грижи;да се борят против обвързваните с пола стереотипи във връзка с грижите и да провеждат информационни кампании;да ратифицират и приложат Конвенция № 189 на МОТ за домашните служащи.От своя страна Комисията:ще изследва опцията за основаване на нов секторен социален разговор за обществените услуги на нивото на ЕС;ще насърчи основаването на партньорство за умения в границите на Пакта за умения за бранша на дълготрайните грижи;ще финансира планове и изследвания за оценка на обществената и икономическата стойност на труда и изискванията на труд в бранша на грижите;ще преразгледа използването на стандартите на Европейски Съюз, уреждащи изискванията на труд;ще картографира актуалните условия за банкет и правата на лицата, полагащи дълготрайни грижи, от страни отвън ЕС и ще изследва осъществимостта на създаването на схеми на нивото на Европейски Съюз за привличане на служащи, полагащи грижи; ище разпространява наличните благоприятни условия за личния състав в региона на образованието и грижите в ранна детска възраст в рамките на програмите „ Еразъм+ “.Изявления на членовете на колегиума:
Заместник-председателят по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица заяви: „ Демографските промени водят до удължение на живота на европейците, само че това води и до нараснало търсене на налични и качествени дълготрайни грижи на допустима цена. В другия завършек на виталния цикъл, с цел да могат да вземат участие пълноценно на пазара на труда, родителите би трябвало да обезпечат подобаващи грижи за своите деца, с цел да развият техните когнитивни, езикови, физически умения и компетентности. Работещите в бранша на грижите играят съществена роля в нашето общество, само че в това време работата им постоянно към момента е подценявана. Европейската тактика за полагането на грижи, която представяме през днешния ден, дефинира методите за дейно и ефикасно справяне с тези провокации. Време е да отделим внимание на бранша на грижите. “  

Комисарят за работните места и обществените права Никола Шмит каза: „ Европейската тактика за полагане на грижи има за цел да сложи хората преди всичко. Европейски Съюз признава цената на работата по полагане на грижи, която би трябвало да откри отражение в по-добри условия на труд и възнаграждение. На хората, нуждаещи се от дълготрайни грижи, би трябвало да се подсигурява достъп до услуги с положително качество на налични цени, с цел да могат да живеят почтено. Надявам се, че тази тактика ще докара до това грижите — както професионалните, по този начин и неофициалните — да получат уважението и вложенията, които заслужават. “

Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали посочи: „ Инвестирането в грижи е инвестиция в равенството сред половете и обществената правдивост. Нашата самодейност цели да подсигуряваме, че всеки с отговорности за полагане на грижи, изключително дамите, имат действителен избор при съчетаването на персоналния и професионалния живот. Достъпните качествени грижи на допустими цени подсигуряват, че лицата, които получават грижи, в това число децата, възрастните хора и хората с увреждания, са овластени и се употребяват в цялостна степен от своите права. Инвестирането в грижи е обвързвано с гарантирането на еднакъв избор, достолепие и самоопределяне. “
Следващи стъпки
Предложенията на Комисията за рекомендации на Съвета ще бъдат разисквани от страните членки предвид на приемането им от Съвета. Съгласно предложенията на Комисията страните членки следва да осведомят Комисията за ограниченията за осъществяване на рекомендациите една година след приемането им. За всяка рекомендация Комисията ще разгласява изчерпателен отчет в период от пет години, с цел да направи обзор на настоящото положение на осъществяването на рекомендациите. Комисията също по този начин ще продължи да следи развиването на политиката по време на европейския учебен срок и да поддържа промените и вложенията посредством наличното финансиране от Европейски Съюз.
Контекст
Европейската тактика за полагането на грижи ще поддържа използването на правилата, залегнали в Европейския дирек на обществените права, по-специално правилата на тъждество сред половете, равновесие сред професионалния и персоналния живот, грижи за децата и поддръжка за децата и дълготрайни грижи. През март 2021 г. с Плана за деяние на Европейския дирек на обществените права беше оповестена самодейност по отношение на дълготрайните грижи и за преразглеждане на задачите от Барселона в региона на образованието и грижите в ранна детска възраст. В речта си за положението на Съюза през 2021 г. председателят Урсула фон дер Лайен обяви европейска тактика за полагането на грижи в поддръжка на дамите и мъжете при намирането на най-хубав баланс сред полагането на грижи и професионалния живот за лицата, полагащи грижи. По-късно това беше доказано в работната стратегия на Комисията за 2022 г.

Европейската тактика за полагането на грижи ще способства и за постигането на трите водещи обществени цели на ЕС в региона на заетостта, уменията и намаляването на бедността до 2030 г., приветствани от водачите на Европейски Съюз на срещата на върха в Порто през май 2021 г. и от Европейския съвет. Препоръката по отношение на задачите от Барселона, като част от Стратегията за тъждество сред половете за 2020 — 2025 година, се основава на други начинания на Европейски Съюз, като например Препоръката по отношение на образованието и грижите в ранна детска възраст, Стратегията на Европейски Съюз за правата на детето и Препоръката по отношение на Европейската гаранция за децата.



Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР